The Wedding Price Index: Δείκτης κόστους γάμου

Webp.net-compress-image (17)

Καθώς το 2022 αναμένεται να είναι χρονιά ρεκόρ για τους γάμους, ο δείκτης κόστους γάμου συγκρίνει το σύνολο των εξόδων που αφορούν την διεξαγωγή ενός γάμου σε δημοφιλείς προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Στη Holidu, έχουμε βοηθήσει χιλιάδες καλεσμένους να βρουν κατάλυμα για τη μεγάλη μέρα και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο χαρούμενοι που οι γάμοι επιστρέφουν φέτος σε πλήρη ισχύ. Μετά από δύο χρόνια με αναταραχές από την πανδημία, κατά τα οποία ο κλάδος υπέστη τεράστια ζημία σε όλο τον κόσμο – έχασε 124 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2020 – το 2022 αναμένεται να είναι μια χρονιά με μεγάλη ζήτηση, καθώς η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών επαναφέρει τους γαμήλιους προορισμούς στο προσκήνιο. Ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός και η άνοδος του κόστους διαβίωσης δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις τιμές και τις δαπάνες, και με αυτό κατά νου, επιδιώκουμε να βοηθήσουμε τα ζευγάρια που σχεδιάζουν τον γάμο τους να λάβουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις, εντοπίζοντας πού κοστίζει περισσότερο και πού λιγότερο η διοργάνωση ενός γάμου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Magmatic Research.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, εξετάσαμε πρώτα εκατοντάδες προορισμούς από όλο τον κόσμο που φημίζονται ως τα καλύτερα μέρη για να πει κανείς το “ναι”, προτού επιλέξουμε πάνω από 100 από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες γάμου. Παρόλο που η χαρά σίγουρα δεν αλλοιώνεται από το μέγεθος του γάμου, αποφασίσαμε να βασίσουμε τους υπολογισμούς μας σε έναν γάμο με 100 καλεσμένους για να καταστήσουμε τις τιμές σε κάθε προορισμό συγκρίσιμες.

Για κάθε τοποθεσία, προσδιορίσαμε το κόστος ενοικίασης των πιο περιζήτητων χώρων πριν υπολογίσουμε τη μέση τιμή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι επειδή οι μεγάλες πόλεις διαθέτουν πολλούς χώρους, η μέση τιμή μπορεί συχνά να είναι χαμηλότερη από τις μικρότερες τοποθεσίες με λιγότερες επιλογές, παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες πόλεις φιλοξενούν πολλούς από τους πιο ακριβούς χώρους. Για παράδειγμα, στην απομακρυσμένη πόλη Fogo Town του Καναδά, η μέση τιμή για έναν χώρο είναι 12.583 ευρώ, ενώ στο Λονδίνο είναι 8.230 ευρώ και στο Παρίσι 8.568 ευρώ.

Στη συνέχεια, χωρίσαμε τα έξοδα του γάμου σε δύο κατηγορίες που περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος του γάμου: έξοδα για το ζευγάρι, που περιλαμβάνουν τον χώρο, τη διακόσμηση, τον φωτογράφο, το φαγητό, την τούρτα και τα ποτά- και έξοδα των καλεσμένων, που περιλαμβάνουν τη διαμονή καθώς και τα έξοδα ταξιδιού από τη χώρα τους στον προορισμό της διεξαγωγής του γάμου.

Εκτός από το επιμέρους κόστος κάθε στοιχείου, δημιουργήσαμε ένα συνολικό κόστος και για τις δύο κατηγορίες για να αποκαλύψουμε πόσο μπορούν να υπολογίζουν τόσο τα ζευγάρια όσο και οι καλεσμένοι τους να πληρώσουν για την διεξαγωγή και την παρουσία τους αντίστοιχα στον προορισμό της γαμήλιας τελετής σε κάθε τοποθεσία.

Τα τελικά αποτελέσματα αποκαλύπτουν πόσο κοστίζει η διεξαγωγή ενός γάμου σε περισσότερους από 100 παγκόσμιους προορισμούς το 2022.

Κάθε στήλη στον παρακάτω πίνακα μπορεί να φιλτραριστεί. Η πλήρης μεθοδολογία που εξηγεί πώς υπολογίστηκε κάθε παράγοντας βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας.

GR

Μεθοδολογία

Ο Δείκτης Κόστους Γάμου αναλύει το τυπικό κόστος της διεξαγωγής και παρεύρεσης σε έναν γαμήλιο προορισμό το 2022 σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Magmatic Research. Η μελέτη χωρίζεται σε δύο μέρη για να γίνει διάκριση μεταξύ των εξόδων που καταβάλλονται από το ζευγάρι που παντρεύεται και των εξόδων που καταβάλλονται από τους καλεσμένους. Οι δαπάνες κατανέμονται ως εξής:

Έξοδα για το ζευγάρι:

 • Χώρος
 • Διακόσμηση/Στολισμός
 • Φωτογράφος/Βιντεογράφος
 • Φαγητό
 • Τούρτα
 • Ποτά

Έξοδα για τους καλεσμένους:

 • Διαμονή
 • Ταξίδι

Επιλογή πόλης

Οι τοποθεσίες επιλέχθηκαν λόγω της φήμης τους για την τέλεση γάμων. Μετά από μια αρχική εξέταση εκατοντάδων διακεκριμένων τόπων τέλεσης γάμων, εκπονήθηκε και αναλύθηκε λεπτομερώς ένας τελικός κατάλογος με περισσότερες από 100 πόλεις.

Προσαρμογές τιμών

Για να καθοριστεί η τιμή για κάθε στοιχείο το 2022, οι τιμές από το 2019 προσαρμόστηκαν ώστε να αντικατοπτρίζουν τον πληθωρισμό σε κάθε τοποθεσία καθώς και τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Εφαρμόστηκε ο ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή από το β’ τρίμηνο του 2019 έως το δ’ τρίμηνο του 2021. Οι ακόλουθες κατηγορίες λήφθηκαν υπόψη για κάθε στοιχείο κατά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό:

 1. Χώρος – Εστιατόρια και ξενοδοχεία
 2. Διακόσμηση/Στολισμός – Ποικίλες υπηρεσίες και αγαθά
 3. Φωτογράφος/βιντεογράφος – Ποικίλες υπηρεσίες και αγαθά
 4. Φαγητό – Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά
 5. Τούρτα – Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά
 6. Ποτά – Αλκοολούχα ποτά, είδη καπνού και λοιπά προϊόντα

Για τις χώρες στις οποίες δεν ήταν διαθέσιμες οι επιμέρους κατηγορίες, χρησιμοποιήθηκε ο “Δείκτης τιμών καταναλωτή, για όλα τα είδη”.

Πηγές: Google Finance; ΔΝΤ, Trading Economics.

Έξοδα για το ζευγάρι:

Όλα τα έξοδα υπολογίστηκαν με γνώμονα τους 100 καλεσμένους. Σε περίπτωση που το κόστος αναφερόταν σε περισσότερα ή λιγότερα από 100 άτομα, το κόστος αυτό εξομαλύνθηκε ώστε να διασφαλιστεί η σύγκριση μεταξύ των σημείων δεδομένων. Οι ιστορικές τιμές συλλέχθηκαν για τις περιόδους 23.05.2019 – 27.05.2019 ή/και 22.08.2019 – 26.08.2019. Όπου ήταν απαραίτητη η συλλογή νέων δεδομένων, οι τιμές συλλέχθηκαν για τις περιόδους 21.07.2022 – 25.07.2022 ή/και 25.08.2022 – 29.08.2022.

Για κάθε στοιχείο της τιμής συλλέχθηκαν από ένα έως έξι σημεία δεδομένων και η μέση τιμή λήφθηκε ως αντιπροσωπευτική της τυπικής τιμής σε κάθε τοποθεσία. Στις τοποθεσίες όπου δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για έναν συγκεκριμένο παράγοντα, οι εκτιμήσεις σε επίπεδο χώρας ή/και περιφέρειας για κάθε στοιχείο της τιμής υπολογίστηκαν ως μέσος όρος αυτών των σημείων δεδομένων. Τα δεδομένα απεικονίζουν ακατέργαστες τιμές/αξίες.

1. Χώρος

Το κόστος ενοικίασης ενός γαμήλιου χώρου για μία ημέρα σε κάθε τοποθεσία. Συγκεντρώθηκαν τιμές για διαφορετικούς τυπικούς χώρους διεξαγωγής γάμου, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, ξενοδοχείων, ιδιωτικών ακινήτων, αιθουσών εκδηλώσεων, αιθουσών χορού, παραλιών, εστιατορίων, αγροκτημάτων και κήπων.

Οι χώροι προήλθαν από την αναζήτηση των καλύτερων ή πιο δημοφιλών χώρων γάμου σε κάθε τοποθεσία. Στη συνέχεια συλλέχθηκαν τα δεδομένα των τιμών μέσω της απευθείας επικοινωνίας με τους χώρους. Όταν οι χώροι δεν ανταποκρίθηκαν,τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τις ιστοσελίδες των χώρων και/ή τις ιστοσελίδες των υπηρεσιών διοργάνωσης γάμου, όπου ήταν διαθέσιμοι.

Οι τιμές ενοικίασης χώρων συλλέχθηκαν για τα ακόλουθα στοιχεία:

 • 100 καλεσμένοι;
 • Τραπέζια και καρέκλες;
 • Διαρρύθμιση για καθιστό δείπνο;
 • Ψυχαγωγία.

Ορισμένοι χώροι ανέφεραν την τιμή κάθε στοιχείου ξεχωριστά, π.χ. την τιμή μόνο για την ενοικίαση του χώρου δεξίωσης- άλλοι παρείχαν τιμές συνδυαστικών πακέτων.

Στις περιπτώσεις όπου ο χώρος προσέφερε διανυκτέρευση για τους καλεσμένους ως μέρος ενός συνδυαστικού πακέτου προσφοράς, οι τιμές διανυκτέρευσης για την πόλη υπολογίστηκαν κατά μέσο όρο και αφαιρέθηκαν από την τιμή του χώρου για να αποφευχθεί η απόδοση του κόστους διανυκτέρευσης των καλεσμένων στο ζευγάρι.

Πηγές: απαντήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου- ιστοσελίδες των χώρων διεξαγωγής- ιστοσελίδες υπηρεσιών διοργάνωσης γάμου.

 

2. Διακόσμηση/Στολισμός

Το κόστος της βασικής διακόσμησης/στολισμού του γαμήλιου χώρου, όπως αναφέρεται από τον χώρο διεξαγωγής του γάμου. Στις περιπτώσεις που οι τιμές δεν γνωστοποιήθηκαν από τον χώρο, οι τιμές αντλήθηκαν από τους διακοσμητές που δραστηριοποιούνται σε κάθε τοποθεσία.

Στις περιπτώσεις όπου ο χώρος περιλάμβανε την διακόσμηση ως μέρος ενός συνδυαστικού πακέτου προσφοράς, οι τιμές της διακόσμησης/στολισμού για την πόλη υπολογίστηκαν κατά μέσο όρο και αφαιρέθηκαν από την τιμή του χώρου για να αποφευχθεί η διπλή καταμέτρηση.

Πηγές: απαντήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου- ιστοσελίδες χώρων και/ή διακοσμητών- ιστοσελίδες υπηρεσιών διοργάνωσης γάμου.

 

3. Φωτογράφος/Βιντεογράφος

Το κόστος πρόσληψης φωτογράφου/βιντεογράφου την ημέρα του γάμου για τουλάχιστον τέσσερις ώρες, όπως αναφέρεται από τον χώρο διεξαγωγής του γάμου. Υπήρξε επίσης επικοινωνία με τους φωτογράφους/βιντεογράφους γάμου που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Στις περιπτώσεις που ο χώρος περιλάμβανε τη φωτογράφηση ως μέρος ενός συνδυαστικού πακέτου προσφοράς, οι τιμές των φωτογράφων/βιντεογράφων για την πόλη υπολογίστηκαν κατά μέσο όρο και αφαιρέθηκαν από την τιμή του χώρου για να αποφευχθεί η διπλή καταμέτρηση.

Πηγές: απαντήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου- ιστοσελίδες φωτογράφων- ιστοσελίδες χώρων -ιστοσελίδες υπηρεσιών διοργάνωσης γάμου.

 

4. Φαγητό

Το κόστος ενός καθιστικού γεύματος τριών πιάτων για 100 καλεσμένους, συμπεριλαμβανομένου του ορεκτικού, του κυρίως πιάτου και του επιδόρπιου, όπως αναφέρεται από τον χώρο. Επίσης, ζητήθηκαν προσφορές τιμών από εταιρείες τροφοδοσίας γάμων που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Στις περιπτώσεις που ο χώρος περιλάμβανε φαγητό ως μέρος ενός συνδυαστικού πακέτου προσφοράς, οι τιμές τροφοδοσίας γάμου για την πόλη υπολογίστηκαν κατά μέσο όρο και αφαιρέθηκαν από την τιμή του χώρου για να αποφευχθεί η διπλή καταμέτρηση.

Πηγές: απαντήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου- ιστοσελίδες τροφοδοσίας/χώρου- ιστοσελίδες υπηρεσιών διοργάνωσης γάμου.

 

5. Τούρτα

Το κόστος μιας κλασικής λευκής γαμήλιας τούρτας τριών επιπέδων για 100 καλεσμένους. Οι τιμές για την τούρτα συλλέχθηκαν από τους χώρους και/ή από τους ζαχαροπλάστες σε κάθε τοποθεσία.

Στις περιπτώσεις που ο χώρος συμπεριλάμβανε την τούρτα ως μέρος ενός συνδυαστικού πακέτου προσφοράς, οι τιμές της τούρτας για την πόλη υπολογίστηκαν κατά μέσο όρο και αφαιρέθηκαν από την τιμή του χώρου για να αποφευχθεί η διπλή καταμέτρηση.

Πηγές: απαντήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου- ιστοσελίδες ζαχαροπλαστείων/χώρων- ιστοσελίδες υπηρεσιών διοργάνωσης γάμου.

 

6. Ποτά

Το κόστος είτε ενός ποτηριού σαμπάνιας κατά την άφιξη και μισής φιάλης κρασιού (375ml) ανά άτομο, είτε δύο μικρών φιαλών μπύρας (2x φιάλες 330ml) ανά άτομο, είτε μια τιμή ανοιχτού μπαρ ανά ώρα, καθώς και αναψυκτικά – για 100 καλεσμένους, όπως αναφέρεται από τον χώρο.

Στις περιπτώσεις που ο χώρος συμπεριλάμβανε ποτά ως μέρος ενός συνδυαστικού πακέτου προσφοράς, οι τιμές των ποτών για την πόλη υπολογίστηκαν κατά μέσο όρο και αφαιρέθηκαν από την τιμή του χώρου για να αποφευχθεί η διπλή καταμέτρηση.

Πηγές: απαντήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου- ιστοσελίδες τροφοδοσίας/χώρου- ιστοσελίδες υπηρεσιών διοργάνωσης γάμου.

Συνολικό κόστος γάμου

Το συνολικό άθροισμα των τιμών για τα έξι στοιχεία του γάμου – χώρος, διακόσμηση, φωτογράφος/βιντεογράφος, φαγητό, τούρτα και ποτά.

Κόστος για τους καλεσμένους:

Διαμονή

Η τιμή διαμονής για ένα ζευγάρι καλεσμένων για την παρουσία του σε έναν γάμο σε κάθε τοποθεσία, η οποία συλλέχθηκε ως μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για τις ακόλουθες χρονικές περιόδους: 18.07.2022 – 24.07.2022 ή/και 25.07.2022 – 31.07.2022. Υπολογίστηκε ο μέσος όρος των δεδομένων των τιμών.

Για την κάλυψη των κενών στα δεδομένα ενοικίασης καταλυμάτων χρησιμοποιήθηκαν εξωτερικές πηγές. Για τη συγκεκριμένη συλλογή δεδομένων, λήφθηκαν έξι δείγματα καταλυμάτων πριν επιλεχθεί η δεύτερη φθηνότερη προσφορά που πληρούσε τα κριτήρια.

Τα καταλύματα από τις εξωτερικές πηγές επιλέχθηκαν σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια, με τιμές προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό:

 1. Αριθμός καλεσμένων: 2
 2. Διάρκεια διαμονής: 5 ημέρες
 3. Ημερομηνίες διαμονής: 23.05.2019 – 27.05.2019 ή/και 22.08.2019 – 26.08.2019
 4. Βαθμολογία επισκεπτών του καταλύματος: τουλάχιστον 3,5/5
 5. Παροχές: WiFi και κλιματισμός
 6. Ποιότητα καταλύματος: 3* – 5*

Πηγές: αποκλειστικές πηγές δεδομένων της Holidu, Google Hotels, ιστοσελίδες χώρων διεξαγωγής γάμου.

 

Ταξίδι

Η τιμή ενός ταξιδιού μετ’ επιστροφής για ένα ζευγάρι καλεσμένων για την παρουσία του σε έναν γάμο σε κάθε τοποθεσία.

Οι διαθέσιμες επιλογές ταξιδιού επιλέχθηκαν σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:

 1. Αριθμός επιβατών: 2
 2. Ημερομηνίες ταξιδιού: 21.07.2022 – 25.07.2022 ή/και 25.08.2022 – 29.08.2022.
 3. Οικονομική θέση
 4. Καλύτερες επιλογές πτήσεων σύμφωνα με το συνδυασμό τιμής και διάρκειας

Στις περιπτώσεις που δεν υπήρχαν διαθέσιμες πτήσεις προς τον τελικό προορισμό, χρησιμοποιήθηκαν οι τιμές μεταφοράς από το αεροδρόμιο στον τελικό προορισμό.

Για συνδέσεις όπου δεν ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί πτήση, π.χ. για ταξίδια εσωτερικού, χρησιμοποιήθηκε η καλύτερη διαθέσιμη διαδρομή με χερσαία μέσα μεταφοράς (λεωφορείο ή τρένο).

Πηγές: Google Flights- Omio- Rome2rio.

Κόστος παρεύρεσης στον γάμο

Το συνολικό άθροισμα της κατηγορίας “Κόστος για τους καλεσμένους”, που περιλαμβάνει τα έξοδα διαμονής και ταξιδιού.

Άλλες καταχωρήσεις σε αυτή την κατηγορία:

Τα νέα της Holidu

H Holidu συγκεντρώνει 100 εκατομμύρια ευρώ σε έναν υπερκαλυμμένο επενδυτικό γύρο Σειράς Ε

Travel & Lifestyle GR

Οι καλύτεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί για να αποδράσετε από τον χειμώνα

Τα νέα της Holidu

Από το Μόναχο στην Αθήνα: Η θυγατρική της Holidu, Bookiply, ανοίγει το πρώτο γραφείο της στην Ελλάδα

Travel & Lifestyle GR

Οι καλύτερες παραλίες της Ευρώπης για το 2022

Travel & Lifestyle GR

Οι καλύτεροι προορισμοί της Ευρώπης για τους λάτρεις του φαγητού

Travel & Lifestyle GR

Τα καλύτερα (και χειρότερα) αεροδρόμια της Ευρώπης, σύμφωνα με το Google